Hielspoor, een vervelende kwaal

Wanneer je last hebt van hielspoor kan dat behoorlijk je leven vergallen. Direct al wanneer je opstaat heb je een stekende pijn onder aan je hiel. Hielspoor is een verkalkt stukje bot dat aan het hielbeen is gegroeid. Wanneer je daar op gaat staan steekt het puntje van dat verkalkte stukje in de hiel en veroorzaakt een stekende pijn. Hier kan dan weer een peesplaatontsteking door ontstaan. Om dit te voorkomen ga je op zoek naar behandelingen. Een aantal behandelingen die je kunt proberen zijn:

Koelen met ijs

Door langzaam met een ijsblokje over de aangedane plek te wrijven wordt de huid zeer koud. Dit kan voorkomen dat een eventuele ontsteking erger wordt of helemaal niet optreed.

Shockwave methode hielspoor behandeling

Doordat de verkalking van het stukje bindweefsel erg pijnlijk kan zijn is de shockwave methode voor een groot aantal mensen aan te raden. Bij uitstek is de shockwave methode geschikt voor hielspoor. De behandelingen met shockwave zijn vaak maar kort en met 4 tot 5 behandelingen kan deze kwaal al verdwenen zijn. Shockwave wordt toegepast door fysiotherapeuten. Kijk in je woonplaats of er een behandelaar aanwezig is.

Zelf pijn aan de voet behandelen

Er zijn ook behandelingen die je zelf kunt ondernemen. Ben je bijvoorbeeld te zwaar? Dan is het verstandig om een aantal kilo’s af te vallen. Elke kilo overgewicht drukt wanneer je loopt of staat op de aangedane plek. Door kilo’s te verliezen kan de hielspoor misschien opgelost worden. Rek- en krachtoefeningen kunnen van groot belang zijn bij het herstellen van hielspoor en/of peesplaatontsteking. Door verkorte spieren van de kuiten kan spanning op de peesplaat onder de voet komen te staan. Dit kan hielspoor in de hand werken. Het rekken van de kuitspieren kan preventief maar ook herstellend werken. Krachtoefeningen zoals het met gekromde tenen naar je toe trekken van een handdoek geven je spieren van je voeten meer kracht. De spieren worden sterker en kunnen een hielspoor voorkomen. Pijnstillers in de vorm van ontstekingsremmers verzachten de pijn. Zij genezen niet maar helpen je soms door een pijnlijke periode heen. Het is niet verstandig pijnstillers te slikken om te gaan sporten met een hielspoor. Dit lost niks op en kunnen de klachten alleen maar verergeren.

Zooltjes tegen hielspoor

Door een verkeerde stand van je voeten kunnen kwalen als hielspoor en ontstekingen gemakkelijk ontstaan. Wanneer er corrigerende zooltjes in de schoen worden geplaatst kan dit veel ellende voorkomen. Door de weinige demping die veel schoenen hebben, geeft dit veel schokeffecten op de hiel. Wanneer er al een hielspoor aanwezig is zijn zooltjes erg zinvol, zij geven steun en ontlasten de hiel. Er zijn speciale zooltjes voor hielspoor die online aangeschaft kunnen worden. Kijk voor informatie op deze website en laat je goed informeren wat de mogelijkheden zijn.