Informatie over lage rugpijn

Wat is lage rugpijn?
Dit is pijn onder in de onderrug, die uitstraalt naar de billen of 1 of beide bovenbenen. Je kunt ook nog lager hebben in de SI gewricht dit is de overgang naar de bekken. Lage rugpijn is te omschrijven als hevig of zeurend dit ontstaat plotseling of geleidelijk. Bij de hevige pijnaanvallen islage-rugpijn bewegen soms niet meer mogelijk en bepaalde houdingen ook niet. Gewone lage rugpijn wordt niet beschouwd als hernia hiervoor zijn ook geen aanwijzingen zoals een ziekte/afwijking of beschadiging als oorzaak van de pijn, voor te vinden. Dit komt vaak voor en gaat ook meestal vanzelf weer over.

Wat zijn nu eigenlijk de precieze oorzaken van lage rugpijn?

Er is nog geen oorzaak gevonden over het ontstaan van lage rugpijn, het is een optie dat het komt door een verkeerde beweging of overbelasting. In sommige gevallen kan het ook door stress komen.

Wat voor onderzoeken zijn er nodig bij lage rugpijn?

Meestal levert een röntgenfoto of scan geen concrete informatie op, ze hierbij alleen maar verwarring geven. De eventuele afwijkingen die te zien zijn op een scan of foto hebben dan ook eigenlijk zelden iets te maken met lage rugpijn, bij mensen die wel een scan of foto laten is er soms wel te zien dat er rug afwijkingen voor kunnen komen op de foto of scan.

Wat zijn de adviezen tegen / voor lage rugpijn?
Zo veel mogelijk bewegen ondanks de pijn als je niet voldoende beweegt stapelen de klachten de pijn zich op.
Is liggen voor je de beste houding dan kun je gerust even gaan liggen maar niet te lang anders worden de spieren stijf en kunnen ze verzwakken, dit kan dan leiden tot een zeer langzaam herstel. Zorg in ieder geval dat u de meest comfortabele houding kiest. Zoals een paar kussens tussen uw knieën of op je zij met je benen opgetrokken.

Als je uit bed komt, hebben de spieren niet voldoende beweging gehad hierdoor kan het zijn dat u stijf bent en moeite hebt met uit bed komen. Hier een stappenplan voor als je uit bed wilt komen.
Ga eerst even rustig op je zij liggen, daarna steek je je benen uit bed, druk dan jezelf met beide armen zijlings omhoog. en als je weer wilt gaan liggen doet u het precies andersom dus, eerst gaan zitten, dan gaan liggen op je zij en vervolgens kun je gaan liggen op bed.

Klachten omtrent stress

Als je merkt dat het door de stress komt probeer dan om ontspanningsoefeningen te doen. Dit mocht soms ook weleens baten.

Klachten omtrent het werk wat je doet

Bespreek met je werkgever wat anders kan, en of er mogelijkheden zijn om ander werk te doen. Zodat je rug minder belast word.

Als het nu niet lukt om te bewegen vanwege je rug

Maak dan een afspraak met je dokter die kan aan de hand van een stappenplan je zo goed mogelijk helpen, hij kan je doorverwijzen naar een fysio, ergo, oefentherapeut.

Medicijnen bij lage rugpijn wat helpt en wat helpt niet?

Je kunt paracetamol gebruiken 3 tot 6 maal per dag 1 tablet van 500 mg of 2 maal per dag 2 tabletten van 500 mg.
Als dit onvoldoende helpt kun je overstappen naar andere middelen zoals; NSAID zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen deze middelen zijn tevens alleen te verkrijgen via een recept van de huisarts.
Gebruik pijnstillers op vaste tijden en niet om de haverklap want dat werkt averechts.
Is je rugpijn al na enige tijd over als je slikt met pijnstillers, kijk dan of je weer zonder pijnstillers kunt, je kan het beste de pijnstillers rustig afbouwen. Slik pijnstillers niet langer dan 12 weken.

Hoe nu verder met de lage rugpijn?

De lage rugpijn gaat meestal vanzelf over, de ergste pijn verdwijnt zo rond 1 a 2 weken. Zelfs de hardnekkige rugklachten verdwijnen na een poosje ( als je geen afwijkingen hebt)

En wanneer moet je nu contact met je huisarts opnemen in verband met lage rugpijn?

Als de pijn na een week nog steeds hevig is en je het gevoel hebt dat het slechter gaat met je neem dan gerust contact op met je huisarts. Ook als het bewegen na een aantal weken nog moeizaam gaat, je moet ook bellen als de pijn uitstraalt naar onder de knie, de kracht en of gevoel in je been vermindert, je een probleem krijgt met plassen (dot hoeft overigens niets met je rug te maken te hebben)